Dva bratři

6. 8. 2008 12:33
Rubrika: K zamyšlení

Na rodinném statku kdysi společně pracovali dva bratři. Měli se navzájem rádi a vždy se starali o dobro toho druhého. O sklizeň se dělili rovným dílem, stejně jako o práci. Ovšem jeden z bratří byl svobodný a ten druhý byl ženatý a měl rodinu.Ten svobodný se nad situací zamyslel a dospěl k závěru, že jejich zavedené dělení rovným není vzato kolem a kolem, spravedlivé.

 Já jsem sám, říkal si v duchu, ale bratr musí živit manželku a děti.

Proto usoudil, že by jeho bratr měl dostávat větší podíl z úrody než on sám. Tak uprostřed noci vstal, potichu vzal pytel zrní z vlastních zásob a přenesl jej k bratrovi. Stal se z toho běžný zvyk a svobodný bratr pravidelně ukládal část ze své sklizně v bratrově skladu. A tak míjeli roky.

Ženatý bratr si mezitím taky vše promyslel. Já jsem ženatý, říkal si v duchu, a mám manželku, která se o mě stará. A děti překypující sílou, které mi pomáhají s prací na statku. Bratr, ale nemá nikoho, kdo by mu pomohl. To není spravedlivé abych si bral ze sklizně stejný díl jako on. A tak i on začal v noci vstávat a přenášet něco ze své sklizně do bratrovy stodoly.

Takhle se to mělo po několik let, a ani jeden z bratří nechápal, proč se mu vlastní úroda ani trochu neztenčuje, třebaže ji část pravidelně dává bratrovi. A pak se jedné tmavé noci stalo to, že se oba vypravili do stodoly toho druhého přesně v touž hodinu. Setkali se, každý pytel na zádech, uprostřed pole, jež dělilo jejich chalupy. Ten nečekaný střed je nejprve nemile zaskočil, avšak ve chvíli si oba uvědomili, co to vlastně dělají. Shodili pytle se zrním na zem a objali se.

Zobrazeno 812×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková