Zvláštní dopis

17. 11. 2008 11:43
Rubrika: K zamyšlení
Žila kdysi matka, která měla dvě dcery. Obě milovala z celého srdce. Avšak ty dvě dívky se od útlého věku pořád hádaly a praly se mezi sebou. Vzájemná nenávist se utužovala s tím, jak dospívaly, až se nakonec jedna druhé zcela odcizily. Jako dospělé ženy se už vůbec nestýkaly. Naprosto se odloučily.
Dovedete si jistě představit, že to matku nesmírně bolelo. Bez přestání se trápila přemýšlením, jak ty dvě zase sblížit. A pak dostala nápad. Vzala pero a napsala jim oběma dopis. V tom dopise jim pořád dokola opakovala, jak nesmírně je obě miluje a prahne celým srdcem po tom, aby i ony k sobě navzájem chovaly stejnou lásku, jakou ona chová ke každé z nich. A potom jim vypověděla, jak se má ona, a rovněž jim uštědřila několik rad, jak žít šťastnějším životem prodchnutým láskou.
Dopsala dopis a poté vyhotovila pro každou z dcer opis. Tyto opisy však byly výjimečné- každý totiž obsahoval pouze každou druhou větu z původního dopisu. Dopis pro jednu z dcer obsahoval pouze sudé věty z původního textu a ten pro druhou zase liché. Ani jeden z dopisů proto nedával sám o sobě smysl, ani jeden z nich neobsahoval ucelenost matčina sdělení.
Dcery byly celé zmatené, když takový dopis otevřely. Pak jim ale svitlo, co se stalo. A tehdy se ocitly tváří v tvář dilematu- pokud opravdu chtěly vědět, co jim píše jejich milující maminka, pak musí dát oba dopisy dohromady a číst je jako jeden. Což znamenalo, že se musí setkat ve vzájemné lásce a úctě.
Matka dlouho marně čekala na odpověď na svůj dopis. Obě dcery se na ni obrátily s dotazy. Obě se ze všech sil snažily- i když to bylo nesmírně namáhavé- porozumět pouze té polovině dopisu, kterou jim matka poslala. A padla i vzájemná obvinění. Každá dcera si totiž myslela, že zná matku lépe, než ji kdy mohla poznat druhá. Každá dcera se domnívala, že matka miluje více ji, než by kdy mohla milovat tu druhou.
A pak se jednoho dne, kdy se matka už téměř vzdala naděje, ozvalo zaťukání na dveře. A na prahu stály- obě dcery!!!
,,Vrátily jsme se domů,”řekly jedním hlasem. ,,Konečně jsme složily ty dva dopisy dohromady. A přišly jsme ti říct, jak velice tě máme rády, mami.”A matka je obě popadla do náručí a po tvářích ji stékaly slzy radosti. A potom je přivítala domů.

Zobrazeno 800×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková